Trainingen

Adres en tijdstippen

Zaal Waasmunster
Gemeentelijke Basisschool
Kerkstraat 49-51
9250 Waasmunster
Klik hier voor een kaart
Zaal Dendermonde
De “Blauwe Zaal”
Van Duysestraat 29
9200 Dendermonde
Klik hier voor een kaart

Leden zijn welkom in beide zalen. Onze club is open op de volgende tijdstippen en lokaties:

Waasmunster

  • maandag: 20u – 22u.
  • zaterdag: 10u – 12u.

Voorlopig zijn de lessen op woensdagavond opgeschort. We zijn andere opties aan het bekijken om binnenkort terug een tweede avondtraining in Waasmunster aan te bieden.

De lessen voor de beginnende schermers vinden plaats op maandag of op zaterdag (afhankelijk van de leeftijd).

In juli is de zaal gesloten en in augustus is er een aangepast regime. Contacteer ons als je wil langskomen, want soms is er door bepaalde omstandigheden geen training.

Dendermonde

  • dinsdag: 19u – 21u.
  • vrijdag: 19u15 – 21u30.

Op deze beide dagen zijn er lesgevers aanwezig en is iedereen welkom, maar het eerste uur is telkens exclusief gereserveerd voor de beginnende schermers, die dan een intensieve begeleiding krijgen.

In juli en augustus is de zaal gesloten. De zaal in Dendermonde is ook gesloten tijdens alle schoolvakanties. Contacteer ons als je wil langskomen, want soms is er door bepaalde omstandigheden geen training.

Weekoverzicht

  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
9u              
10u           WM  
11u            
12u              
13u              
14u              
15u              
16u              
17u              
18u              
19u   DM     DM    
20u WM WM      
21u        
22u              

De degen

De degen is het oudste en meest pure wapen dat rechtstreeks afgeleid is van het rapier. Het is een conventieloos wapen waarbij het hele lichaam trefbaar is.

Bij zijn ontstaan gaf de club nochtans floret als basiswapen voor de jongeren en de beginners. Dit is sinds jaren de traditie bij de meeste clubs. De realiteit op de tornooien leert ons dat deze methode verouderd is. Het floret en de degen zijn als schermdiscipline in de laatste jaren zo sterk geëvolueerd dat het op zichzelf staande sporttakken zijn. Zoals sabel dat bijvoorbeeld altijd geweest is.

Eens de schermer de leeftijd van junior bereikt worden de florettornooien schaars en volgt er een noodzakelijke omschakeling naar degen. In het verleden werd het floret als basis voor degen aangeprezen. In de realiteit geeft dit soms goeie schermers, maar meestal wordt de omgevormde schermer een hybrideschermer. We zien vaak dat onder druk en stress in het duel de floretprincipes weer de bovenhand krijgen. Zo worden duels verloren.

Rheynaerde als club heeft daarom besloten om onze jonge schermers enkel op degen op te leiden en zo op termijn homogenere schermers te kunnen afleveren.

Kennismaking

Weinig mensen zijn echt vertrouwd met schermen als een sport. Daarom bieden wij een kennismakingspakket aan. Op deze manier kunnen liefhebbers de sport ontdekken zonder zich onmiddellijk voor langere tijd te binden met de kring.
Dit pakket omvat een lidmaatschap van één maand voor 40 €. Tijdens deze periode mag het schermmateriaal van het degencentrum gratis gebruikt worden en ben je volledig verzekerd. Je mag sowieso eerst twee proeflessen komen volgen. Dit moet wel op voorhand gemeld worden zodat we de nodige formaliteiten in orde kunnen brengen. Je kan proeflessen aanvragen via het mailadres ledenbeheer@rheynaerde.be.