Geschiedenis van de FIE & Feyerick Albert – Wist je niet dat de eerste voorzitter van de FIE een Belg was?

Dit is het eerste artikel in een reeks over de geschiedenis van het schermen. Je vindt alle artikels in deze reeks terug onder de categorie Nieuws uit Anspachs schermzak.

Wanneer en hoe werd de FIE opgericht?

FIE (Fédération Internationale d’Escrime) werd opgericht op 29 november 1913 in de conferentiezalen van de Automobile Club de France in Parijs. Dit is vandaag net 103 jaar geleden. De exacte reden voor de oprichting is het onderwerp van discussie, maar wat er in de geschiedenisboeken geschreven werd is dat er veel gediscussieerd werd over de betwistbare regels van het schermen (voornamelijk floret) tijdens het schermen op de Olympische Spelen van 1908 in Londen, en er duidelijk nood was voor een regelgevende instantie volgens degene die bij deze discussies betrokken waren.

Zo doende waren er 9 naties betrokken bij de oprichting van de FIE als dat regelgevend orgaan voor het internationaal schermen:

 1. België: Fédération Belge des Cercles d’Escrime
 2. Bohemen (nu een deel van Tsjechië, maar toen een deel van Oostenrijk-Hongarije/ veel Hongaarse schermmeesters waren hierbij betrokken): Cesky Sermirsky Club Riegel
 3. Duitsland: Deutscher Fechter-Bund
 4. Frankrijk: Fédération Nationale Française d’Escrime
 5. Groot-Brittanië: Amateur Fencing Association
 6. Hongarije: Magyar Vivö Szovetsëg
 7. Italië: Federazione Nazionale Italiana di Scherma
 8. Nederland: Koninklijke Nederlandsche Amateur Schermbond
 9. Noorwegen: Norge Fekteforbund

De nieuwgevormde organisatie hield haar eerste congres op 23 juni 1914 en het was op dit congres dat er 7 bijkomende landen aanvaard werden:

 1. Denemarken
 2. Monaco
 3. Oostenrijk
 4. Roemenië
 5. Rusland
 6. Verenigde Staten van Amerika
 7. Zwitserland

De aanloop naar de vorming van FIE?

Tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen waren er verschillende discussies en ruzies (voornamelijk tussen Italië en Frankrijk) over regels en over reglementaire handgrepen voor wapens. Dit leidde tot andere ruzies die voortduurden tot de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm. Deze Spelen werden zelfs geboycot door de Franse schermfederatie – in die tijd was dit de eerste schermfederatie die in Frankrijk opgericht was (in 1882) en de naam “La Société d’encouragement de l’escrime” droeg. Als gevolg hiervan werd er in juli 1913 in Gent een congres georganiseerd. Dit congres heeft mogelijks geleid tot de daaropvolgende oprichting van FIE in november van datzelfde jaar.

De eerste voorzitter van FIE

Los van de voorgaande gebeurtenissen en de conflicten over regels werd de eerste voorzitter van FIE verkozen met een meerderheid bij stemming en het was niemand anders dan Albert Feyerick, een Belgische schermenthousiast, die reeds eerder betrokken was bij de organisatie van verschillende internationale, high-profile tornooien binnen Europa. Feyerick bleef voorzitter tot het jaar 1921 en leidde FIE dus meer dan 7 jaar. De prestigieuze “Chevalier Feyerick Trophy” uitgereikt door FIE aan schermers als erkenning van nobel en ridderlijk gedrag in de sportieve context van een schermduel is te danken aan Albert Feyerick. Nu was het niet de gewoonte van Feyerick om trofeeën uit te delen die zijn eigen naam dragen, maar de trofee droeg die naam ter nagedachtenis van zijn neef Robert Leon Feyerick om diens moed tijdens WOI te eren. Het is misschien ook de moeite waard om te vermelden dat Feyericks medeleven voor Frankrijk (tijdens WOI en/of in het internationaal sportgebeuren) ervoor zorgde dat hij beloond werd met het welverdiende Franse “Ordre National de la Légion d’honneur”, maar dit zou het onderwerp kunnen zijn van verdere discussies.

Albert Feyerick

Albert Feyerick

Save

Save

Save

Save

avatar

Over Edward Dudetsky

Edward geeft sinds 2016 les in DC Rheynaerde.
Dit bericht is geplaatst in Nieuws uit Anspachs schermzak. Bookmark de permalink.