BK Cadetten en Junioren te Charleroi

Zaterdag op 30 april om 9u vertrekken we naar Charleroi naar het BK Cadetten. Om 11u15 starten de poule-wedstrijden van de Cadetten. Er zijn 25 deelneemsters

Amber start als één van de favorieten, wat dus maakt dat de druk om te presteren voor haar wel hoger ligt. Toch begint ze vol vertrouwen aan de competitie. Na haar bronzen medaille op het BK senioren, enkele weken terug, zou Amber hier wel moeten kunnen bevestigen.

Toch zitten tussen de deelnemers enkele sterke jonge schermsters. Zo verliest Amber in haar eerste match van haar poule tegen Sofia Cazaerck met 5-4. De andere poule-wedstrijden wint ze echter overtuigend. Na de poule heeft ze een voorlopige 3e plaats.

Vol vertrouwen, en de zenuwen onder controle start ze de eliminatie-wedstrijden. Zelf zegt Amber tegen ons (i.e. haar ouders) dat ze voor niets minder dan het goud gaat. De eerste eliminatie-wedstrijd wordt vlot gewonnen.

In de kwartfinale komt ze uit tegen Mauranne Hansenne, die vooral sterk is in verdediging. Het wordt een tactische wedstrijd – niet echt attractief om naar te kijken maar Amber gaat door naar de volgende eliminatie. De halve finale schermt ze tegen Ségolène Vannerem (voor ons vrij onbekend) die toch vrij veel weerstand biedt en daardoor gaat het in de eerste fase gelijk op. Na 6-6 loopt Amber echter uit, en laat ze Ségolène geen kans meer.

De finale wordt geschermd tegen Kiran Sinimale (voor ons ook geen bekende). Amber haar vertrouwen groeit gelijk met haar puntenvoorsprong en ze wint de wedstrijd overtuigend met 14-10. Amber haar missie is volbracht en ze gaat supertevreden en ontspannen naar huis met een “gouden” medaille !

Zondag 1 mei zijn we wakker voor ‘dag en dauw’ en vertrekken we moe maar ontspannen naar Charleroi voor de deelname van het BK Junioren. Goed en wel aangekomen krijgen we nog enkele felicitaties van enkele schermers en trainers uit de schermwereld en begint Amber zeer ontspannen aan haar 2de schermdag met een houding “alles kan en niets moet”. De poule-wedstrijden van het BK degen dames Junioren loopt enige vertraging op en start uiteindelijk rond 10u30.

Er starten 22 deelneemsters, waaronder toch enkele gezichten van gisteren (Cadetten).

Fanny Van Hulle (gekwetst) en Clotilde Claus zijn afwezig en zo verdwijnen toch enkele favorieten van het toneel. Toch wordt er geopperd dat de kanshebbers, Sarah Arens, Amber Van Landeghem en Edith Wautier zijn.

Amber start nagenoeg stressvrij aan de poule. Er blijken onder de Junioren niet veel dames te zijn die Amber kunnen bedreigen.

Enkel tegen Delphine Goemans laat Amber een steekje vallen. Opnieuw (zoals zaterdag) wint Amber 4 van de 5 poule-wedstrijden en eindigt in het voorlopige klassement op een voorlopige 2e plaats.

De eerste eliminatiewedstrijd tegen Helena De Wolf (15-5) is opnieuw een formaliteit. De kwartfinale is tegen Mauranne Hansenne . Amber start spijtig genoeg met haar reserve-wapen, wat betekent dat ze minder puntgevoeligheid heeft en weinig precieze treffers kan zetten. Haar vertrouwen is even zoek. Ze staat na de eerste 3 minuten 2 punten achter. Frank (haar vader) laat intussen haar vertrouwde wapen maken en Amber kan dan na haar 1ste tijd met haar herstelde wapen terug de strijd aangaan. In de tweede tijd zet ze de zaken recht, en wint ze overtuigd deze partij.

In de halve finale komt ze zoals zaterdag opnieuw uit tegen Kiran Sinimale, de vermoeidheid begint door te wegen. Ze krijgt rugpijn en geblokkeerde rugspieren. Amber geeft niet op en wint desondanks met 15-10.

De finale tegen Sarah Arens is een marteling. Door de rugpijn raakt Amber nooit in haar spel. Al snel staat het 7-1 voor Sarah. 1 Seconde voor het einde van de eerste tijd oordeelt de scheidsrechter ‘non-combativité’. Direct gaan ze naar de tweede tijd. In de derde tijd, nog 57 seconden te gaan, opnieuw ‘non-combativité’, bijgevolg een extra minuut schermen en Sarah heeft voordeel. Uiteindelijk verliest Amber de finale met 15-8. Al bij al een prachtige prestatie. Amber wint zilver op het BK Junioren. Met goud en zilver naar huis gaan in één weekend… een droom voor elk 17-jarig meisje !! Amber keert moe en met verkrampte rugspieren maar … zeker tevreden naar huis terug !

Een kersvers Belgisch Kampioene

avatar

Over Els Heyrman

Els Heyrman kwam via haar dochter Amber Van Landeghem in de schermwereld terecht. Sindsdien is zij een trouwe supporter en een altijd-aanwezige helpende-hand.
Dit bericht is geplaatst in Foto's, Leden aan het woord, Tornooien. Bookmark de permalink.